- Σκιάθος
- Νησί των Β. Σποράδων, που χωρίζεται από το ακρωτήριο Σηπιάς της Μαγνησίας με δίαυλο πλάτους 3,5 χλμ. περίπου (έκταση 47,94 τ. χλμ., κάτ. μαζί με τα γειτονικά μικρά νησιά 5096). Πρωτεύουσα του νησιού η Σκιάθος (4512 κάτ.).
Το έδαφος της Σκ. αποτελείται από ασβεστολιθικά και κρυσταλλοπαγή εδάφη με ψηλότερη κορυφή το Σταυρό (224 μ.). Παράγει λίγα δημητριακά, σύκα, φρούτα, λάδι και κρασί. Σήμερα όμως η οικονομία του νησιού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη.
Ιστορία. — Το νησί, που το όνομά του θεωρείται προελληνικό, ήταν γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια. Οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν Πελασγοί από τη Θράκη που τους εκτόπισαν οι Κρήτες το 16o αι. π.Χ. Την ίδια περίπου εποχή ήρθαν στο νησί Χαλκιδείς και Θεσσαλοί. Η Σκ. πήρε μέρος στους Ελληνοπερσικούς πόλεμους και από το 478 π.Χ. ήταν μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Όταν νικήθηκαν οι Αθηναίοι στον Πελοποννησιακό, το νησί υποτάχτηκε στη Σπάρτη από το 404 ως το 378, οπότε το απελευθέρωσαν οι Αθηναίοι. Το 338 π.Χ. το κατέλαβε ο Φίλιππος της Μακεδονίας και το 146 π.Χ. έγινε ρωμαϊκό αλλά τελικά ξαναπέρασε στην κηδεμονία της Αθήνας. Φαίνεται όμως ότι αργότερα έγινε αυτόνομο. Το 1207 μ.Χ. το κατέλαβαν οι Βενετοί, το 1276 πέρασε στο Βυζάντιο και το 1538 το κυρίευσαν οι Τούρκοι. Το 1660 λεηλατήθηκε από το Μοροζίνι. Το 1778 βοήθησε το Λάμπρο Κατσώνη στον αγώνα του εναντίον των Τούρκων. Οι Σκιαθίτες άλλωστε προσφέρανε μεγάλες υπηρεσίες στην Επανάσταση. Το νησί απελευθερώθηκε μαζί με τα άλλα εδάφη του μετεπαναστατικού ελληνικού κράτους.
Αξιοθέατα. Η Σκ., πατρίδα του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Αλ. Μωραϊτίδη έχει να επιδείξει μια από τις ωραιότερες αμμουδιές της Μεσογείου, τις Κουκουναριές. Αξιεπίσκεπτη είναι η τοποθεσία του παλιού οικισμού Κάστρο, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Γέννησης, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1695. Στην πρωτεύουσα του νησιού, στον ομώνυμο δήμο, βρίσκεται το σπίτι του Αλ. Παπαδιαμάντη. Ολόκληρο εξάλλου το νησί συνδέεται άμεσα με τη μνήμη του, καθώς οι περισσότερες τοποθεσίες αναφέρονται
στα κείμενα του. Στο δήμο Σκ. (5096 κάτ.) που καλύπτει το χώρο όλου του νησιού υπάγονται και οι οικισμοί Καναπίτσα (80 κάτ., υψόμ. 40 μ.), Τρούλλος (119 κάτ., υψόμ. 30 μ.), Αχλαδιάς (82 κάτ.), Κοβούλι (50 κάτ.), Κολιός (170 κάτ.), Μάραθα (25 κάτ.), Ξενία (39 κάτ.) καθώς και οι οικισμοί Ρέπι (2 κάτ., υψόμ. 5 μ.) και Τσουγκρία (2 κάτ., υψόμ. 10 μ.) που βρίσκονται στα ομώνυμα νησάκια.
Η Σκίαθος, το νησί των δύο Αλέξανδρων, του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη, έχει να επιδείξει πολλά γοητευτικά τοπία και ειδυλλιακές ακρογιαλιές. Η αμμουδιά του αίφνης, γνωστή με το όνομα Κουκουναριές, είναι μια από τις ωραιότερες στη Μεσόγειο. Εδώ, τα Λαλάρια, μια ακόμα γραφική τοποθεσία της Σκιάθου.
Το λιμάνι της Σκιάθου.
Η «χρυσή αμμουδιά» στις Κουκουναριές, από τις πιο ωραίες αμμουδιές της χώρας.
Dictionary of Greek. 2013.